April 3, 2022

Драги ја повика Европа да ја обработува целата достапна земја

Италијанскиот премиер Марио Драги ја повика Европа да го „обработи целото расположливо земјиште“, што го смета за делумно решение за намалување на увозот на земјоделски производи, особено руска пченица, поради војната во Украина, пренесува АП. Драги потсети дека, според постоечките земјоделски практики во Европската унија, 10 отсто од земјиштето намерно е оставено необработено, но тоа …

Драги ја повика Европа да ја обработува целата достапна земја Read More »

Временските услови оптимални за земјоделските култури

Поволните временски услови неделава, со позитивни утрински температури, овозможуваат работа на отворено во овоштарниците и лозовите насади, како и активности во градинарството и тутунопризводството кои се вообичаени за овој период од годината. Според агрометеоролозите, пролетното време ја разбуди вегетацијата, особено кај коскестите овошки каде се забежени сите фази на цветање. -Позитивните утрински температури и дневните …

Временските услови оптимални за земјоделските култури Read More »

Украина да извезува храна преку Балтичко Море, предлага Европската комисија

Европската комисија (ЕК) предложи создавање специјални трговски коридори меѓу Полска и Украина, во обид да се намали влијанието на оружениот конфликт врз синџирот на снабдување со земјоделски производи. Шпанскиот весник „АБЦ“ пренесува изјава на еврокомесарот за земјоделство, Јануш Војчеховски, кој вели дека „ЕК е подготвена да организира такви зелени коридори за да може Украина да …

Украина да извезува храна преку Балтичко Море, предлага Европската комисија Read More »

Расфрлањето со храна може да ни ја уништи планетата, земјоделството одговорно за третина од стакленичките гасови

Земјоделското производство на храна е одговорно за една третина од емисиите на стакленички гасови во светот. Човекот произведува многу повеќе отколку што му треба, а притоа невнимателно ги користи природните ресурси. Фрлањето храна, во услови на глад и сиромаштија во огромен дел од светот од една, и сериозната закана од климатските промени и нивното влијание …

Расфрлањето со храна може да ни ја уништи планетата, земјоделството одговорно за третина од стакленичките гасови Read More »