Агро-Синдикат повикува на Првомајски Протест!

На последните седници на Претседателството и Советот на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) на кои членува и Агро-Синдикат, едногласно се одлучи на 1-ви Мај да се организира масовен протест со кој ќе се изрази револтот од незголемување на останатите плати со порастот на минималната плата, која од овој месец се зголемува од 15.200 на 18.000 денари. ССМ е отворен за дијалог и бара линеарно зголемување од 2.806 денари нето-износ на сите плати во приватниот и јавниот сектор од 1-ви мај, вклучително од општиот работник до претседателот на Државата. Синдикалната минимална потрошувачка кошничка изнесува 36.786 денари, уште еден факт кој кажува дека е потребно зголемување на сите плати, ВЕДНАШ! На 1ви Мај борбата ќе биде на улица, а не на плажите и на планините.

Затоа ГИ ПОВИКУВАМЕ сите членови на Агро-Синдикат и другите грански синдикати во ССМ, сите вработени во нашите и сите други сектори, и сите незадоволни работници, пензионери, граѓани да се придружат на масовниот првомајски протест со почеток од 12: 30 пред зградата на ССМ!

Претседателот на ССМ, Димовски на прес-конференцијата по повод протестот ги повика сите синдикати, конфедерации и унии да се приклучат на барањето на ССМ кое, рече, е фер решение за сите три социјални партнери, а не ја исклучи ни можноста, протестот да прерасне во генерален семасовен штрајк доколку Владата и работодавачите во јавниот и во приватниот сектор не одговорат на барањето на работниците и ССМ. Генерален штрајк ќе значи членовите на сите синдикати кои се во ССМ да прекинат со процесот на работа во работното време, а ако трпи работникот штета, ќе трпи државата, а штета ќе трпат сите работодавачи и сите институции.

 

1-ви Мај се паѓа во продолжен викенд, убаво е на продолжен викенд, но уште поубаво е сите да земеме зголемени плати, борбата за плата е на улица, а не на плажа, на планина или на скара.

Да излеземе на ПРОТЕСТ на 1-ви Мај и да ги оствариме нашите работнички права!

ОРГАНИЗИРАЈ СЕ, БОРИ СЕ, И ПОБЕДИ!

Останати вести