admin

Одржани првите синдикални игри на Агро-Синдикат!

Во хотелот Десарет, Охрид од 26 до 29 октомври 2023 година се одржаа првите синдикални игри на Агро-Синдикат, организирани заради рекреација, дружење и меѓусебно запознавање на членовите на Агро-Синдикат,  како и развивање на натпреварувачкиот дух. Право на учество имаа сите членови, без ограничување на возраста. На игрите учествуваа 10 подружницина Агро-Синдикат, а главниот судија го …

Одржани првите синдикални игри на Агро-Синдикат! Read More »

Зошто Меѓународниот ден на трудот треба да е важен за сите: Прославување на работничкото движење

Меѓународниот ден на трудот, познат како Први мај, е глобална прослава на работничкото движење што се одржува на 1 мај секоја година. Празникот има свои корени во борбата за правата на работниците и ја одбележува аферата Хејмаркет, работнички протест одржан во Чикаго во 1886 година. Протестот беше организиран од работници кои бараа осумчасовен работен ден, …

Зошто Меѓународниот ден на трудот треба да е важен за сите: Прославување на работничкото движење Read More »

АД ВОДОСТПОАНСТВО НА ПРОТЕСТ

На 2-ри септември 2022-ра година пред Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на РСМ на ул. Аминта Трети бр. 2 – Скопје, работниците од АД Водостопанство на РСМ во државна сопственост Скопје ќе организираат протест во период од 15 до 17 часот, во соработка со Агро-Синдикат и  Сојузот на синдикати на Македонија. Работниците од АД …

АД ВОДОСТПОАНСТВО НА ПРОТЕСТ Read More »

ШТРАЈК ЕДИНСТВЕНА ОПЦИЈА ВО АД ВОДОСТОПАНСТВО, РАБОТНИЦИТЕ БЕЗ ПЛАТА 2 МЕСЕЦИ

Денеска, претседателот Сојузот на синдикатите на Македонија, Дарко Димовски, претседателот на АГРО Синдикатот, Игор Китаноски со Синдикалната подружница на АГРО Синдикатот при АД Водостопанство одржаа состанокот поради не исплатени 2 плати на вработените во АД Водостопанство. Вработените се пожалија дека покрај 2 неисплатени плати, од 1 август немаат ниту здравствено осигурување. Револтот кај работниците е …

ШТРАЈК ЕДИНСТВЕНА ОПЦИЈА ВО АД ВОДОСТОПАНСТВО, РАБОТНИЦИТЕ БЕЗ ПЛАТА 2 МЕСЕЦИ Read More »

Агро-Синдикат повикува на Првомајски Протест!

На последните седници на Претседателството и Советот на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) на кои членува и Агро-Синдикат, едногласно се одлучи на 1-ви Мај да се организира масовен протест со кој ќе се изрази револтот од незголемување на останатите плати со порастот на минималната плата, која од овој месец се зголемува од 15.200 на …

Агро-Синдикат повикува на Првомајски Протест! Read More »

Расфрлањето со храна може да ни ја уништи планетата, земјоделството одговорно за третина од стакленичките гасови

Земјоделското производство на храна е одговорно за една третина од емисиите на стакленички гасови во светот. Човекот произведува многу повеќе отколку што му треба, а притоа невнимателно ги користи природните ресурси. Фрлањето храна, во услови на глад и сиромаштија во огромен дел од светот од една, и сериозната закана од климатските промени и нивното влијание …

Расфрлањето со храна може да ни ја уништи планетата, земјоделството одговорно за третина од стакленичките гасови Read More »